Kontroller blog

2018-03-10

A szolgáltatásokról szólva

Biztos vagyok abban, hogy minden szolgáltatást nyújtó vállalkozó – ha másként nem, a fejében – nyomon követi a beérkező megrendeléseket, a teljesített szolgáltatásokat és kiszámlázott bevételeket. Van, aki ezeket az adatokat időszakonként – mondjuk havonta – le is jegyzi, összehasonlítja az előző hónap adataival, vagy az előző év azonos hónapjának számaival.
2017-12-06

Év végi teendők, hogy a következő éve erdményeit átlássa

Közeleg az év vége. Ha még nem tette meg, érdemes átgondolni a terveit, leírni, miből mennyit bevételt vár a jövő évben, átgondolni a várható költségeket, a küszöbön álló beruházásokat. Hogyan kezdjen hozzá?
2017-08-10

Hogyan (ne) motiválja értékesítőit?

A minap találkoztam egy kereskedő cég vezetőjével. Kétségbeesve mesélte, hogy megfogadva valaki tanácsát és a kereskedőit pusztán az általuk hozott árbevétel alapján kezdte el motiválni néhány hónapja, s valamiért nem működik a rendszer. Az első hónapokban boldog volt, mert az árbevételei csúcsokat döngettek, jöttek a megrendelések, mentek a számlák. ... Azonban néhány hónap után kezdett kicsúszni a vezető kezéből az irányítás. Ön szerint mi lehetett a probléma?
2017-05-17

Okok, amiket Ön felhoz a kontrolling rendszer ellen – vajon megfelelőek ezek az indokok?

Sokszor, sok féle indokot hoz fel egy-egy vezető a kontrolling rendszerrel, vagy egyáltalán a cég működésének mérésével szemben. Lássuk mik is a tipikus okok ....
2017-01-02

Iratok, dokumentációk – miért fontos a következetes rendszer

Keresgélt már az iratkupacok között fejvesztetten, mert nem tudta, melyik halom egyik darabja lehet az a dokumentum, amit épp nagyon sürgősen elő kellett volna varázsolnia? Ha igen, akkor ez a bejegyzés most Önnek szól.
2016-04-14

Miért ne szüntesse meg a látszólag veszteséges tevékenységét?

Most biztosan azt gondolja, hogy rosszul olvas..., pedig néha a látszólag veszteséges tevékenységek tartják életben a céget.
2016-03-10

Márciusi aktualitások – elhatárolások – mikor, miért, hogyan?

Miben egyezik meg március a szeptemberrel? Mi a közös a májusban és a decemberben? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a január, az április, a július és az október? Ebben a cikkben azokról a jelentősebb költségekről, ráfordításokról lesz szó, amelyek egy nagyobb összegben jelentkeznek, azonban nem csupán egyetlen időszakot, vagy tevékenységet érintenek.
2015-12-02

Miért nincs egységes megoldás a kontrolling rendszerre

Jó néhány évvel ezelőtt, friss diplomával a kezemben, boldog voltam amikor kezembe vettem életem első új autójának, egy Suzuki Swiftnek a slusszkulcsát. Ma már nem lennék ennyire boldog... Kérdezheti most, mi köze mindennek a kontrollinghoz? Olvassa csak el még egyszer a cikk címét! "Miért nincs egységes megoldás a kontrolling rendszerre?"
2015-03-24

Költségek az alapanyagoktól a vevő kosaráig – azaz mibe kerül egy termék előállítása

A különféle termelési elszámolásokról, költségekről a hatékonyságról, és még sok más termeléssel összefüggő dologról sokat fogok még írni. Fontos ugyanis tisztában lennie Önnek azzal, hogy a termék amit forgalmaz, milyen költségeket csipeget fel magára a termelés folyamán. Érdemes azt is tudnia, hogy melyek azok a tételek, amelyek nagy mértékben befolyásolják a készülő termék költségeit, s melyek azok, amelyekre még ezeken felül is fedezetet kell nyújtania a bevételnek.
Kapcsolat