Hogyan (ne) motiválja értékesítőit?
2017-08-10
A szolgáltatásokról szólva
2018-03-10

Közeleg az év vége.  Ha még nem tette meg, érdemes átgondolni a terveit, leírni, miből mennyit bevételt vár a jövő évben, átgondolni a várható költségeket, a küszöbön álló beruházásokat.

Hogyan kezdjen hozzá?

Először is nézze át miből hogyan alakultak a bevételi ebben az éveben.  Beszélje át értékesítőivel – ha vannak -, mikor miért változott a bevétel.  A következő évi tervezéskor is kalkulálja a rendszeres szezonalitásokat, tervezze meg a várható “készlet-kisöprő” akciók idejét. 

Ha több féle termékcsoportot értékesít, termel, vagy több típusú szolgáltatással foglalkozik, nézzék át azt is az előző évre vonatkozóan, hogy melyikből mekkora bevétele származott a cégnek, hogyan oszlott meg az értékesítés az egyes termékcsoportok között.

A fenti tényadatok és a várható piaci változásokra alapozva már meg fogja tudni tervezni a bevételeket a következő évre.

A bevételekhez kapcsolódó közvetlen költségek tervezésekor vegye figyelembe az egyes termék-, vagy szolgáltatáscsoportokon elérhető átlagos fedezetet, de ha valamelyik időszakra nagyobb akciókat tervez, legyen tekintettel arra is, hogy a megnövekedő árbevétel azonos beszerzési költségek mellett alacsonyabb fedezeti arányt fog eredményezni.

A tervezett értékesítés és a kapcsolódó közvetlen költségek megtervezése után már azt is láthatja, mekkora lesz a várható fedezet volumene és látni fogja azt is, hogy mekkora összeg áll rendelkezésére a közvetett költségekre, valamint az elvárt nyereségre.

A közvetett költségek tervezésekor ismét érdemes áttekinteni az idei költségek alakulását.  Minden hónapban vegye számba az energiát, a kommunikáció, a marketing költséget, a különféle fenntartási ráfordításokat, a bérek, a bérleti díjak költségeit.  Ha az idei évet tekinti át, látni fogja, hogy milyen más költségek merülnek még fel a az Ön cégében.

Amennyiben folyamatosan változó hitelekkel dolgoznak, érdemes a hitelek folyamatos mennyiségét megtervezni, s ehhez kapcsolódóan kalkulálni a fizetendő kamatokat, költségeket. 

S végül a tervezett nyereséghez kapcsolódó adókat se felejtse az éves tervbe bekalkulálni.

Természetesen a tervezett adatok nincsenek kőbe vésve, így ha valami kimaradt belőle, s fény derül rá az éve első hónapjaiban, érdemes a kimaradt költséget az égész évre bekalkulálni a következő időszakra is.

Mezőné Implom Eszter
kontroller

Comments are closed.

Kapcsolat