Okok, amiket Ön felhoz a kontrolling rendszer ellen – vajon megfelelőek ezek az indokok?

Iratok, dokumentációk – miért fontos a következetes rendszer
2017-01-02
Hogyan (ne) motiválja értékesítőit?
2017-08-10

Sokszor, sok féle indokot hoz fel egy-egy vezető a kontrolling rendszerrel, vagy egyáltalán a cég működésének mérésével szemben. Lássuk mik is a tipikus okok:

.

1. Nincs elég ideje – igaz, hogy a rendszer kialakítása meglehetősen időigényes, azonban hosszú távon nem csupán időt takaríthat meg a használatával, de döntésit alátámasztva nyugodtabban alszik majd.  A rendszer működtetéséhez nem Önnek kell az adatokat folyamatosan rögzítenie, csak az összesített adatok információ-tartalmát élvezheti a mindennapi munkája során.

2. Nincs rá pénze – ha még semmilyen rendszere sincsen, tökéletesen megfelel egy Excel tábla is.

3. Hiányzik a szaktudása – Már említettem, hogy az adatok csoportosítása során a “józan ész” a legfontosabb.  Ahhoz, hogy egy átlátható rendszert felépítsen magának “csak” a saját cégének a folyamatait kell átlátnia.

4. Nem tudja mit nézzen – amit én kifejezetten szeretek a kontrollingban, az az, hogy a mutatók és azok értelmezésük adják magukat.  Csak ki kell próbálni.   Ha mégis támpontokra lenne szüksége, a különböző tevékenységgel rendelkező cégekkel kapcsolatosan, akár ezen az oldalon is talál mutatószámokat, ellenőrzési pontokat.

5. A nagyok kiváltsága – ez egyszerűen nem igaz.  A legtöbb nagy is kicsiben kezdte, és biztos vagyok abban, hogy amíg nagyra nőtt sokszor támaszkodott a kontrolling rendszerére.  A “nagyok” kontrolling rendszere is azokon az alapokon nyugszik, mint a kicsiké.  Vizsgálja a tevékenységek, termékek eredményességét, a hatékonyságot és a nyereséget.

Önnek milyen indoka van a vezetői információkkal szemben?

.

Mezőné Implom Eszter
kontroller

4 Comments

 1. Kedves Eszter!
  Ezernyi kifogás van minden ellen. Mi magyarok istenien megmagyarázunk mindent. Talán ezért vagyunk “magyarok”.
  Szeretettel: Dugi Zsuzsi, a pumpák királynője

  • Eszter szerint:

   Kedves Zsuzsi,
   Sajnos a kifogások nem visznek előre…
   M.I.Eszter

 2. Mezőné I. Eszter szerint:

  A kicsik és nagyok között az adminisztrációban, az átláthatóságban vannak óriási eltérések. A túlzott “aktakukacoskodás” sem vezet eredményre egy kisebb cégben, de egy jól átlátható rendszer bevezetése már fél siker az eredményes vállakozáshoz.

  M.I.Eszter

 3. BEREI KRISZTINA szerint:

  Kedves Eszter,
  Most is egyetértek. Ezen múlik a multik sikeressége és a kis cégek jövedelmezőségének hiánya közti különbség.
  Köszönöm,
  Krisztina

Kapcsolat